Skip to content

Om Spången

Spången ligger vid Rönne å, vid en liten övergång. Här växte det för över 200 år sedan upp en marknadsplats, Spånga Torg. En naturlig mötesplats där det såldes kreatur, kött, fläsk, och ägg. Här träffades folk från när och fjärran och här passerade också postdilligensen som gick mellan Klippan och Höör.

Vid marknadsplatsen byggdes en krogstuga där köpare och säljare kunde besegla och fira sina affärer. Spången-krogen är känd från 1846, då traktören Pål Lundberg svarade för spis och logi.

Efter tio år upphöjdes Spången till Gästgivaregård, och blev samtidigt ordinarie station för postdilligensen. Vägfarande övernattade, åt sig mätta och vilade ut efter sina strapatser.

Om Spången

Kalle på Spången

På 30-talet spelades filmen ”Kalle på Spången” in här med Edvard Persson i huvudrollen.

Handling:

Gästgivaren Kalle på Spångens värdshus försöker ta livet med en klackspark trots sin ragata till hustru, en snål spritkassörska, och alla lagar som överheten skapat för att göra tillvaron besvärlig. En av pigorna, Karin, är en utomäktenskaplig dotter och hur ska Kalle kunna berätta det för hustrun?

Filmen hade svensk premiär den 4 november 1939.

Idag:

Atmosfären från filmen är omsorgsfullt bevarad och i Edvard Persson-rummet finns bilder och affischer som berättar om denne legendariske skåning. 

Om Spången